Cutiuţa cu muzichii
Ediţia CXXI
publicat: ascultă melodiile! »
18/03/2018 15:36 | actualizat: 30/08/2020 22:07 |Duminica aceasta friguroasa m-a indemnat sa stau acasa si sa finalizez o cutiuta noua, la care am lucrat in ultimele 6 luni. Probabil ca unii dintre voi va veti mira de ce dureaza atat de mult compilarea acestor editii de muzica din topurile internationale (in informatiile fiecarei liste exista data la care a fost creata, practic aceea este data adaugarii primei melodii in lista). Ei bine, pentru mine muzica este o stare de bine si nu orice melodie pe care o aud la radio, indiferent de cat de aclamata si difuzata este, imi poate provoca o astfel de stare. Ca urmare, sunt foarte exigent cu melodiile pe care le adaug in listele pe care le creez, chiar daca acest proces dureaza luni sau ani (sunt unele cutiute tematice la care am lucrat peste 5 ani).
Zilele din viata mea se invart in jurul muzicii. Practic in orice situatie ma aflu, de la muzica ce se aude la castile unui coleg sau de la postul de radio pe care il ascult sau care se aude in difuzoarele autobuzului pana seara cand incep reclamele la televizor, totul este vibratie audio care imi afecteaza starea interioara. De cele mai multe ori, telefonul imi sare in ajutor in identificarea melodiei, dar de cele mai multe ori zgomotul sau pur si simplu lipsa de acuratete a aplicatiei de telefon nu ma ajuta in identificarea ei. Asa ca urmaresc versurile, vocea sau playlistul postului de radio si, inarmat cu rabdare, pornesc in cautarea melodiei pe internet. De cele mai multe ori reusesc, dar sunt momente in care sunt nevoit sa ma las pagubas si sa reincerc dupa o luna, doua sau trei cand este probabil ca videoclipul sa apara pe Youtube.
In ceea ce priveste melodiile noi care apar, sunt foarte exigent in privinta sunetului. Daca ritmul melodiei nu rezoneaza cu starea mea interioara, este foarte putin probabil sa imi placa. Alteori, ma trezesc fredonand versurile unei melodii care nu m-a afectat deloc, dar a caror semnificatie caracterizeaza o anumita situatie in care ma aflu. Uneori imi revin in minte melodii pe care le-am auzit cu foarte mult timp in urma sau care printr-o intamplare fericita se aud pe strada si care imi amintesc de o anumita perioada din viata mea. Asa se desfasoara procesul alegerii unei melodii pentru listele cutiutelor cu muzichii.
Revenind la aceasta editie, este interesant de remarcat ca aceasta este prima editie din cate imi amintesc in care un artist principal are doua melodii in aceeasi lista. Este vorba despre Felix De Laet alias Lost Frequencies, un dj si producator belgian ce a debutat in 2014 cu un remix la melodia Are you with me a lui Easton Corbin. Una dintre melodiile de astazi, Here with me este si power-play-ul editiei, interpretata in colaborare cu un conational, e vorba de Boris Daenen alias Netsky, un alt dj si producator belgian.Am inclus si al doilea single lansat de Camila Cabello, al carei nume complet este Karla Camila Cabello Estrabao, o cantareata americana de origine cubaneza ce a debutat in 2012 in grupul feminin Fifth Harmony si de care s-a despartit in decembrie 2016. Prima colaborare ca artist solo a fost in noiembrie 2016 cu Shawn Mendes alaturi de care a compus si interpretat melodia I know what you did last summer. In 2017 a lansat Havana, single-ul de promovare a primului ei album discografic intitulat Camila. Never be the same este al doilea single extras de pe acest album care a aparut in ianuarie anul acesta.
Kisses back o melodie ce a invadat posturile de radio romanesti nu este dupa cum ati fi tentati sa credeti o melodie noua, ci o melodie lansata acum 2 ani. Matthew Bair cu numele de scena Matthew Koma este un muzician american ce si-a inceput cariera intr-o trupa de punk rock, facand apoi tranzitia muzicala catre muzica electronica de dans dupa ce a mai cantat si hip hop.
Dua Lipa continua sa cucereasca topurile cu melodiile de pe albumul ei de debut de pe care a lansat deja 8 single-uri. Anul trecut, revista Rolling Stone a inclus acest album in lista celor "20 de cele mai bune albume pop ale anului", iar Billboard in topul celor "50 de cele mai bune albume ale anului".
Arash Labaf este un cantaret si producator suedez de origine iraniana. Astfel, desi probabil multi dintre ascultatori cred ca el interpreteaza melodiile in araba, de fapt limba este persana, o limba indo-europeana a carei ortografie foloseste alfabetul persan - o varianta modificata a sistemului de scriere arab. In 2009 Arash a participat in numele Azerbaidjanului in concursul Eurovision desfasurat la Moscova, cu un cantec compus de el si interpretat in duet cu cantareata azera Aysel Teymurzadeh, cu care a ocupat locul trei in finala. Acest lucru se datoreaza faptului ca Arash este foarte popular in Azerbaidjan, strabunicul sau fiind un iranian de etnie azera.
Revenirile in timp sunt din anul 1999 amandoua, prima fiind melodia Glorious a lui Andreas Johnson, un cantautor suedez, de pe cel de-al doilea album discografic Liebling si Babylon al lui David Gray, un cantautor englez, de pe cel de-al patrulea album discografic White ladder.
Enjoy!
Liste de melodii (1):
Artişti asociaţi:
Etichete:
Index
Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.
Întrebări
Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.