Muzică italiană (vol. 9)

publicat: 27/02/2012 00:52 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba italiana, compuse sau interpretate de muzicieni de origine italiana sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala italiana.

Cutiuta cu muzica italiana din aceasta seara a fost in pregatire timp de 9 luni, perioada in care am ales alaturi de binecunoscutele hituri italiene si cateva melodii interesante si controversate, mai putin cunoscute publicului din Romania.

Prima melodie pe care vreau sa o evidentiez este cantecul I cigni di Balaka (Lebedele din Balaka), un cantec compus de Albano Carrisi si interpretat alaturi de sotia sa de atunci, Romina Power. Titlul face referire la culegerea de poezii Balaka (1916) a filozofului indian Rabindranath Tagore; Balaka era un periodic literar indian in care Tagore isi publicase o vreme poeziile. Culegerea de poezii are subtitlul The Wild Geese (Gastele salbatice), dar mai are si variantele Flying Geese (Gaste in zbor), A flight of birds (Stolul de pasari) si A flight of swans (Stolul de lebede), ultimul fiind si cel mai intalnit in volumele tiparite in limba engleza, subtitlul din limba romana fiind tradus Lebada. Cantecul I cigni di Balaka apare pe albumul Liberta! din 1987, cu 4 ani inainte de hitul Will you be there al lui Michael Jackson. Jackson a lansat melodia pe single de abia in 1993, la doi ani dupa aparitia albumului Dangerous pe care aceasta apare, dar Albano a inaintat o acuzatie de plagiat in 1992, sustinand ca versiunea lui Jackson e inspirata dupa melodia sa. Insa melodia lui Albano era si ea inspirata de un cantec al gupului vocal american de doo-wop The Ink Spots intitulat Bless you (1939), care la randul sau era inspirat dupa un cantec traditional al amerindienilor. Totusi, cei ce vor asculta cantecul The Ink Spots vor observa cu usurinta ca I cigni di Balaka, in ciuda faptului ca este o adaptare, ea este cu totul originala, iar versiunea lui Michael Jackson este fara indoiala mai apropiata de aceasta varianta. In 1999, Curtea de Apel Civil din Milano i-a dat castig de cauza lui Michael Jackson respingand acuzatia de plagiat, si l-a obligat pe Albano sa plateasca cheltuielile de judecata.

Melodia Quando m'innamoro interpretata de Anna Identici a participat la concursul San Remo din anul 1968 si s-a clasat pe locul 6. Probabil ca nu veti fi auzit de Anna Identici si versiunea ei, dar cu siguranta cunoasteti melodia, in varianta mult mai populara a lui Engelbert Humperdinck inititulata A man without love din acelasi an. In 1973, Italia a fost reprezentata de Massimo Ranieri cu piesa Chi sara con te? a carei structura melodica este similara cu Quando m'innamoro, totusi nu a existat nici o acuzatie oficiala de plagiat.

Funiculi, funicula este un cantec napoletan compus de Giuseppe Turco pe muzica Luigi Denza in 1880 pentru a celebra deschiderea primul funicular pe Muntele Vezuviu (1879). Melodia a devenit celebra, iar casa de discuri Ricordi a reusit sa vanda peste un milion de copii intr-un singur an. Printre cei ce au interpretat piesa de-a lungul anilor se numara si faimosii tenori Mario Lanza, Luciano Pavarotti si Andrea Bocelli. In 1886, compozitorul german Richard Strauss a auzit melodia in timp ce se afla intr-un turneu in Italia si a folosit-o in partea a patra (Neapolitanisches Volksleben) a poemului sau simfonic Aus Italien, Op. 16 din 1887, crezand ca Funiculi funicula e un cantec traditional italian. Afland de acest lucru, Luigi Denza l-a dat in judecata pe Strauss si a castigat, obligandu-l pe acesta sa ii plateasca o parte din incasari de fiecare data cand opera lui va fi interpretata in public.

Santa Lucia este un cantac traditional napoletan care a fost cules de Teodoro Cottrau in 1849 in perioada Risorgimento, fiind primul cantec napoletan care a primit versuri in limba italiana. Cu toate ca Cottrau doar a transcris melodia din dialectul napoletan in italiana, el este creditat cu compozitia ei. Melodia a devenit celebra in toata lumea, fiind in tradusa in engleza, suedeza, norvegiana, finlandeza, ceha si chiar thailandeza. A aparut pe coloana sonora a filmului fratilor Marx A night at the Opera din 1935 si pe cea a filmului Viva Las Vegas din 1964, in interpretarea lui Elvis Presley. Cea mai cunoscuta interpretare ramane insa cea a celebrului tenor italian Enrico Caruso din 1916.

Oliver Onions este pseudonimul duo-ului format din fratii Guido si Maurizio De Angelis, unii din cei mai prolifici compozitori italieni de film din anii '70. Cariera lor a debutat in 1963, si cu toate ca discografia lor muzicala include mai multe albume, ei sunt mult mai cunoscuti pentru coloanele sonore ale unor filme ca Zorro (1975), Sandokan (si alte filme in care il au in rolul principal pe Kabir Bedi), seria Piedone (si alte filme care ii au in rol principal pe Terence Hill si Bud Spencer), Orzowei (1977) sau Yor, the Hunter from the Future (1983). In timp ce cautam mai multe informatii despre melodiile din lista, am aflat ca aranjamentul muzical al piesei Vagabondo a lui Gianni Morandi este realizat de fratii De Angelis.

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Referinţe:

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Muzică italiană (vol.9)
Descriere: muzica italiană
Gen muzical: Italiană
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:15:36
Bit rate: 64kbps
Creată la: 27/05/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: