Muzică franceză (vol. 26)

publicat: 25/02/2024 13:00 | actualizat: 2024-02-2525/02/2024 13:00 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba franceza, compuse sau interpretate de muzicieni de origine franceza sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala franceza.

Acest nou volum al seriei de cutiute despre muzica franceza aduna mai multe melodii lansate in ultimii 7 ani.

Prima artista pe care vreau sa o remarc este Fatima-Zahra Hafdi, cu numele de scena La Zarra, o cantareata canadiana de limba franceza cu origini marocane. La Zarra a intrat in atentia publicului francez in 2021, dupa lansarea melodiei Tu t'en iras, care a obtinul Discul de Platina din partea SNEP (Uniunea Nationala a Editurii Fonografice - societatea care protejeaza drepturile de autor ale artistilor in Franta). In 2022 castiga premiul de "Revelatia anului" la gala premiilor SOCAN (Asociatia Compozitorilor, Autorilor si Distribuitorilor de Muzica din Canada), iar in 2023 castiga premiul "Cantec de succes international" pentru melodia Tu t'en iras tot in cadrul galei SOCAN. La Zarra a fost aleasa ca reprezentant al Frantei in finala concursului Eurovision din 2023 desfasurat in Liverpool (Regatul Unit al Marii Britanii) unde a ocupat locul 6 cu melodia Evidemment. A fost a doua interpreta canadiana din istorie, dupa Natasha St. Pier (2001), care a reprezentat Franta la Eurovision.

Probabil ca va veti intreba ce cauta Riccardo Cocciante in lista de muzica franceza, caci conform notei care se afla sub titlul acestei cutiute, el nu este un artist francez. Putini stiu ca Riccardo Cocciante sau Richard Cocciante, asa cum ii spun francezii, s-a nascut in Saigon (Indochina Franceza), dintr-un tata italian si o mama franceza. El detine de altfel atat cetatenia franceza cat si cea italiana. Dupa ce parintii lui s-au mutat in Roma, pe cand el avea 11 ani, Riccardo a trebuit sa invete limba italiana, el fiind un vorbitor nativ de limba franceza. Dupa ce si-a inceput cariera solo, primele sale cantece, printre care si Bonne nuit Elisa, au fost lansate in limba franceza in 1972, desi biografiile lui de pe Wikipedia nu mentioneaza acest detaliu. A devenit cunoscut in Franta in 1978 cu melodia Marguerite, pe care o lansase de fapt in Canada. Cocciante a devenit ulterior foarte popular in Canada si indirect bineinteles si in Franta, in special cu melodia Le coup de soleil prezenta in lista de astazi.

Cornelius, este un artist canadian de origine rwandeza al carui nume este Cornelius Nyungura. S-a nascut in Germania si si-a petrecut mare parte din copilaria in Rwanda (unde limba franceza este una din limbile oficiale) pana ce parintii lui au emigrat in Quebec, Canada. A debutat in 2002 cu albumul Parce qu'on vient de loin lansat in Canada, reusind sa ajunga pana pe locul patru in topul francez de albume. Cel de-al doilea album, intitulat Les marches de rêve, este si cel mai de succes album al sau de pana acum, ocupand locul 3 in topul vanzarilor de albume din Franta in 2005. In 2006 a compus melodia Il était temps pentru Virginie Pouchain, care a fost aleasa castigatoare pentru a reprezenta Franta la concursul Eurovision desfasurat in acelasi an in Atena, Grecia.

Niagara a fost un duo de muzica new wave, foarte popular in anii '80 in Franta si Canada, format din Muriel Moreno si Daniel Chenevez. Datorita stilului lor muzical, au fost comparati la acea vreme cu duol britanic Eurythmics. La inceputul anilor '90, soundul Niagara s-a schimbat mai mult spre rock si popularitatea lor a atras atentia mai multor case de discuri americane care le-au propus colaborarea, cu conditia ca albumul sa fie interpretat in limba engleza, lucru pe care cei doi l-au refuzat. Cu toate acestea, ei au cunoscut succesul international in ciuda faptului ca nu cantau in limba engleza.

Yann Perreau este un cantaret canadian de limba franceza nascut in Quebec. Dupa ce a facut parte mai multi ani dintr-o formatie rock, Yann a urmat o cariera solo, lansand in 2002 primul sau album discografic intitulat Western romance. A castigat apoi mai multe premii la festivalurile francofoniei organizate in Belgia sau Canada. Al doilea sau album Nucleaire (2005) i-a adus popularitate in Canada, fiind ales sa reprezinte Quebec-ul la Summitul Francofoniei desfasurat la Bucuresti in septembrie 2006, unde a reusit sa castige premiul "Prix des diffuseurs européens" din partea Bourse Rideau, o organizatie francofona din Canada ce sustine si promoveaza spectacolele si artistii de limba franceza pe plan international.

Pierre de Maere este un compozitor si cantaret belgian de limba franceza. A inceput sa compuna muzica la varsta de 10 ani cu ajutorul unui software specializat si nu a luat niciodata lectii de canto sau teorie muzicala, invatand singur sa cante la pian si tobe. La cincisprezece ani a devenit interesat de fotografie si dupa ce a urmat un curs de fotografie la Academia Regală de Arte Frumoase din Anvers a renuntat pentru a reveni la muzica. Si-a facut debutul muzical in 2019, dar a devenit cunoscut publicului de abia in 2021 cu hitul Un jour, je mariai un ange, care a primit Discul de Diamant in Franta. In 2023 a primit premiul "Revelatia masculina a anului" la gala "Victoires de la Musique" pentru Un jour, je mariai un ange. In cadrul acestei gale a interpretat si noul single Mercredi, un titlu inspirat din serialul tv Wednesday.

Enjoy!

Titlu: Muzică franceză (vol.26)
Descriere: muzica franceză
Gen muzical: Franceză
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:09:20
Bit rate: 64kbps
Creată la: 04/03/2018
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: