Radio Grafii AD 1973

Ediţia 27

publicat: 10/10/2011 18:15 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07

autor:

Alexandru Gheorghiaş a fost realizator şi prezentator în anii ’90 la Radio Contact – Top Nostalgic, Contact Gold, Cutiuţa cu vechituri, Pop Hits USA, Contact Souvenir.

Paul Simon - Loves me like a rock

11 septembrie. 1973, nu 2001. Santiago de Chile, şi nu New York. Statele Unite sprijineau lovitura de stat armată a generalului Augusto Pinochet. Primul preşedinte marxist ales în mod democratic în America Latină, Salvador Allende, îşi punea capăt vieţii, în palatul La Moneda din Capitala ţării andine. După ce candidase în trei rânduri la funcţia supremă în stat, fără reuşită, în 1952, 1958 şi 1964, Allende fusese ales, în fine, după o campanie electorală în trei, foarte echilibrată. A urmat apoi modelul Moscovei: a naţionalizat industria şi a început colectivizarea. Înfiinţată în 1970, organizaţia extremistă de dreapta Frente Nacionalista Patria y Libertad sau, mai simplu, Patria y Libertad, denunţată de adversari ca fascistă şi oficină CIA, avea să se dizolve la o zi după înlăturarea de la putere a lui Allende. Pe 3 septembrie, schimbare la vârful CIA: William E. Colby devenea al zecelea director al Firmei. Avea să rămână în funcţie până în ianuarie 1976. Richard Nixon nu putea asista pasiv cum doctrina de la est ar fi câştigat încă un bastion pe propriul continent. Cuba era un suficient cui în coastă. Dictatura generalului Pinochet s-a încheiat oficial în 1990.

Septembrie 1973 era luna în care Jackie Stewart devenea campion mondial al Formulei 1. Era cântecul de lebădă al „Scoţianului zburător”, aflat la ultimul sezon din carieră şi la cel de-al treilea titlu suprem în Marele Circ. Era luna în care OJ Simpson alerga 250 de iarzi şi realiza două touchdowns în meciul pe care echipa sa, Buffalo Bills, îl câştiga 31-13 în faţa lui New England Patriots. Tot în sport, Statele Unite câştiga Cupa Ryder, chiar pe terenul rivalilor din Marea Britanie şi Irlanda. Pe terenul clubului Muirfield din Scoţia, oaspeţii, în frunte cu Jack Nicklaus, Lee Trevino şi Arnold Palmer, se impuneau cu 19-13.

Şi tot atunci, Billie Jean King, jucătoarea de tenis în vârstă de 30 de ani, îl învingea în trei seturi (6-4, 6-3, 6-3) pe Bobby Riggs, fost campion la Wimbledon, mai vârstnic cu 26 de ani, în ceea ce a fost numită „Bătălia sexelor”. Premiul a fost unul substanţial, în valoare de 100.000 de dolari. În luna mai, Riggs o învinsese pe liderul clasamentului mondial de atunci, australianca Margaret Court, după două seturi fără istoric, la Ramona, în California. Era primul din cele trei episoade ale epopeei. Ultimul s-a consumat mai târziu, peste aproape două decenii. În septembrie 1992, Jimmy Connors o învingea pe Martina Navratilova, într-un meci demonstrativ jucat la Las Vegas, Nevada. De-ale marketingului...

Click Play pentru a asculta emisiunea.

Te invit să Radio Grafiem zi de zi muzicile din trecut. Vino să (re)descoperi sunetele şi imaginile anilor apuşi. Exprimă-ţi părerile, întreabă şi răspunde, la http://www.facebook.com/RadioGrafii.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: