Muzichii • Radio Grafii cu Alexandru Gheorghiaş
Alege alt an:
2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 |
42 înregistrări
Radio Grafii AD 1962 - Ediţia 16
publicat pe 25/07/2011 02:10 în Radio Grafii cu Alexandru Gheorghiaş de Alexandru Gheorghiaş
Iulie 1962. Londra este învăluită în smog. Desigur, suntem într-o perioadă în care mişcările ecologiste erau departe de virulenţa din prezent. Şi prea puţini erau cei care-şi imaginau că "verdele" va fi unul din pilonii datorită căruia Capitala Regatului Unit va organiza Jocurile Olimpice, jumătate de secol mai târziu. La fel de puţini erau cei care auziseră de Beatles, grupul din Liverpool care se pregătea să iasă la rampă în anul următor. Tot la Londra, şi tot în urmă cu 49 de ani, The Rolling Stones îşi făceau debutul, cântând la Clubul Marquee de pe Oxford Street, în deschiderea concertului lui Long John Baldry.
Şi tot atunci, premierul Harold MacMillan tăia adânc în cabinetul său. Nu mai puţin de o treime din membrii Guvernului britanic. Cinci reprezentanţi ai Partidului Conservator şi alţi doi ai Partidului Naţional Liberal erau debarcaţi din Executiv. "Noaptea cuţitelor lungi" a însemnat şi sfârşitul naţional-liberalilor, ca forţă politică în istoria Marii Britanii.
Radio Grafiile se concentrează însă pe mult mai paşnicul top din Statele Unite, care trăia liniştit, în perioada de dinaintea invaziei britanice. Americanii aveau timp ca să deguste şi din deliciile La dolce vita, în condiţiile în care Emilio Pericoli venea cu un şlagăr care câştigase Festivalul de la San Remo, cu un an înainte. E drept, într-o altă interpretare. La final, am gândit o trilogie a grupurilor feminine din acea perioadă a începutului de ani '60, însă până la urmă mi-am zis să împac ambele rubrici şi am renunţat la The Shirelles, pentru a realiza o comparaţie a one hit wonder-ului "Angel Baby", apărut în 1960 şi reluat de John Lennon, după despărţirea de Beatles.
(citeşte)
Radio Grafii AD 1968 - Ediţia 15
publicat pe 13/07/2011 23:01 în Radio Grafii cu Alexandru Gheorghiaş de Alexandru Gheorghiaş
Începutul lui iulie 1968. Topul din State, într-o perioadă tulburare, dominată de Războiul din Vietnam și de mișcările de protest împotriva discriminărilor rasiale, așa cum a fost revolta condusă de Fred Ahmed Evans împotriva polițiștilor albi din Cleveland, Ohio. La polul opus, lumea navigației îl sărbătorea pe Alec Rose, britanicul pe atunci în vârstă de 59 de ani, fost proprietar de livadă și comerciant de fructe, autor al înconjurului lumii în solitar. La doar o zi după sosirea sa în rada portului Portsmouth, regina Elisabeta a II-a îl înnobila pe temerarul iachtman. Și tot în iulie 1968, Papa Paul al VI-lea publica bula „Humanae Vitae”, în care erau condamnate mijloacele contraceptive. Mulți dintre supușii catolici ai Suveranului Pontif au protestat împotriva mesajului papal.
(citeşte)
Radio Grafii AD 1976 - Ediţia 14
publicat pe 04/07/2011 23:12 în Radio Grafii cu Alexandru Gheorghiaş de Alexandru Gheorghiaş
Anii ′70 au fost plini de filiere. Debutul l-a făcut Filiera franceză, filmul din 1971, cu Gene Hackman în rol principal. A continuat cu Filiera Andrea True. Promiteam în emisiune că voi reveni in extenso asupra poveștii hit-ului „More More More”. Anterior acestei piese, din urmă cu 35 de ani, Andrea True era cunoscută doar publicului consumator de producții pentru adulți. Prin toamna lui 1975, aflată în Jamaica, acolo unde fusese chemată ca să filmeze un clip pentru o reclamă TV, vedeta porno a dat dovadă de ingeniozitate. Cum națiunea din Caraibe era zguduită de o lovitură de stat (eșuată) împotriva premierului Michael Manley, autoritățile au interzis ieșirea din țară a sumelor de bani. Andrea l-a chemat atunci pe compozitorul și producătorul Gregg Diamond. A utilizat banii respectivi la fața locului, pentru înregistrarea "More More More". Inițial, a fost promovată de Buddha Records doar în discoteci, la începutul lui 1976. Atunci când popularitatea a devenit uriașă, conducerea casei de discuri a fost convinsă să lanseze piesa pe single. A ajuns până pe locul patru în State și până pe cinci în Marea Britanie.
La categoria minimal, trebuie remarcat proiectul Silver Convention (uneori greșit intitulat Silver Connection - filierele, bată-le vina!), un grup de studio înființat la Munchen de producătorii Sylvester Levay, maghiar născut în Iugoslavia, și Michael Kunze, originar din Praga. După "Fly Robin Fly", din anul anterior, cei doi veneau cu încă o piesă în care figurau doar șase cuvinte. După „Fly, Robin, Up, To, The și Sky”, acum „Get, Up, And, Boogie, That's și Right”. Probabil că în discoteci nu era recomandat să auzi prea multe cuvinte.
Tot în această ediție a Radio Grafiilor am dorit să revin asupra începuturilor unei mari trupe. The Kinks au fost pe punctul de a rata totul, după ce primele două singles nu au intrat în topul britanic. Din fericire, a treia oară ulciorul a mers la apă cu noroc...
(citeşte)
Radio Grafii AD 1957 - Ediţia 13
publicat pe 27/06/2011 09:41 în Radio Grafii cu Alexandru Gheorghiaş de Alexandru Gheorghiaş
Pomeneam la ediţia anterioară de demisia cabinetului britanic condus de Harold MacMillan. Fără niciun fel de intenţie, descopăr că şase ani mai devreme acesta era numit în funcţie de Regina Elisabeta, după ce Anthony Eden părăsise reşedinţa din 10th Downing St., din cauza unor probleme de sănătate. Tot în iunie 1957, Dick Mayer câştiga Openul de golf al Statelor Unite, după ce-l învingea în barajul de luni, disputat la 18 cupe pe deţinătorul trofeului, Cary Middlecoff. În condiţiile în care americanul învingea după ce încheiase jocul regulamentar la un total de plus 2, performanţa din acest an a tânărului nord-irlandez Rory McIlroy, autor al unui minus 16 neverosimil, este cu atât mai importantă. Tot la capitolul comparaţii: dacă succesul de acum 54 de ani a fost recompensat cu un cec în valoare de 7.200 de dolari, victoria din 2011 i-a adus britanicului în vârstă de 22 de ani 1.440.000 de dolari.
Revenind la muzicile noastre cele de toate săptămânile, să menţionăm prezenţa între primele 15 locuri ale topului din State a două piese aparţinând The Coasters - în fapt cele două feţe ale single-ului Searchin'/Young Blood. La final, tripleta şi rubricuţa "Ascultaţi şi comparaţi" fac referire la atmosferă. Clar, ceva plutea acolo, la sfârşit de ani '60. Am lăsat ambele versiuni la "Spirit in the Sky", deoarece ambele sună excepţional. Deocamdată, atât. Restul este muzică...
(citeşte)
Radio Grafii AD 1963 - Ediţia 12
publicat pe 20/06/2011 21:47 în Radio Grafii cu Alexandru Gheorghiaş de Alexandru Gheorghiaş
În iunie 1963, era trimisă în spațiul cosmic prima femeie. Tot o doamnă (de companie) s-a aflat la originea scandalului care a dus în octombrie la căderea guvernului britanic condus de Harold Macmillan. Pe 4 iunie, John Profumo, ministrul apărării din Regatul Unit, își prezenta demisia, după ce întreținuse relații intime cu Christine Keeler. Era începutul sfârșitului pentru cabinetul conservator.
Președintele Statelor Unite, John Kennedy, începea un turneu prin vestul Europei. Pe 26 rostea celebrul "Ich bin ein Berliner", la 22 de luni după ridicarea celebrului Zid. Discursul a reprezentat un important capital de moral pentru locuitorii Berlinului Occidental, nevoiți să supraviețuiască în condiții dificile, într-o enclavă din teritoriul controlat de comuniști.
Schimbare la vârful Bisericii Catolice. Papa Ioan al XXIII-lea, înceta din viață pe 3 iunie, la vârsta de 81 de ani. În locul său era ales un alt cardinal italian, Giovanni Battista Montini - Papa Paul al VI-lea, cel ce avea să păstorească în Cetatea Vaticanului următorii 15 ani. Tot la capitolul despărțiri, notăm trecerea în neființă a Mariei Tănase.
Ajungând la actuala ediție a Radio Grafiilor, după prezentarea primelor 15 poziții ale topului american, am ales o tripletă delicată, cu Alison Krauss în prim plan. O doamnă care a răzbit în societatea atât de exclusivist masculină a bluegrass-ului din Nashville, acolo unde a dat lecții de vioară celor mai valoroși dintre fiddleri.
(citeşte)