Arhivă

Alege alt an:

2025 | 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 |

816 înregistrări

Radio Grafii AD 1959 - Ediţia 17

publicat pe 29/07/2011 21:09 în Radio Grafii cu Alexandru Gheorghiaş de Alexandru Gheorghiaş

La jumătatea lui iulie 1959, soţii Leaky, Louis şi Mary, descopereau primul craniu de Australopitecus, defileul Olduvai din Tanzania, locul pe care majoritatea specialiştilor îl consideră a fi "leagănul Omenirii". Era un rezultat al unei munci arheologice începute cu aproape trei decenii înainte. Cu câteva zile mai devreme, grupuri de kurzi şi de facţiuni comuniste, sub conducerea lui Mustafa Barzani, comiteau Masacrul de la Kerkuk. Zeci de civili neînarmaţi îşi pierdeau viaţa, într-o zonă de conflict, aflată în centrul intereselor sovietice, turce, iraniene şi irakiene. Barzani este un personaj fascinant, care a luptat pentru independenţa Kurdistanului. A studiat la Moscova, pentru ca ultimele zile să şi le petreacă tot în exil, în Statele Unite.

În topul din State, muzica nu murise. Încă. Chiar dacă trecuseră câteva luni bune de la tragica întâmplare din 3 februarie, când Buddy Holly, Ritchie Valens şi The Big Bopper dispăruseră într-un accident aviatic. E drept, suntem departe de efervescenţa rock and roll din anii anteriori, după cum o să vă convingeţi, ascultând emisiunea. Cert este că artişti consacraţi, aşa cum era cazul lui Connie Francis, treceau la ritmuri mai alerte. Iar Elvis figura la top cu o piesă înregistrată cu un an înainte, în timpul unei permisii.

La final, două voci excepţionale ale muzicii americane. Dacă Bruce Springsteen impresionează prin forţă, Aaron Neville vine cu interpretări ca de catifea, ale unor piese pierdute în negura timpului şi pe nedrept neajunse în topuri. Cu siguranţă, din cauza unor probleme de marketing...

(citeşte)

genuri: Oldies but goldies
|

Muzică franceză (vol. 13)

publicat pe 28/07/2011 21:06 în Tematice de Leonardo

20 melodii

In cutiuta din aceasta seara sunt cateva melodii cu povesti interesante. Prima dintre ele se leaga de cantecul La goualante du pauvre Jean, un cantec interpretat in original de Edith Piaf, inclus pe albumul cu acelasi nume ce a aparut in 1955. Muzica lui a fost compusa de Marguerite Monnot, o pianista si compozitoare franceza de muzica de film in anii '50, iar versurile au fost scrise de Rene Rozaud. Cantecul va deveni un succes international incepand cu 1956, dar in versiunea in limba engleza, in interpretarea orchestrei conduse de Lex Baxter si apoi in 1962 in interpretarea lui Dean Martin. Cantecul fusese adaptat in limba engleza in 1954 de Jack Lawrence, cu titlul The poor people of Paris si asta din cauza unei confuzii fonetice, expresia pauvre Jean (sarmanul Jean) sunand asemanator (in limba franceza) cu pauvre gens (sarmanii oameni).

(citeşte)

genuri: Franceză
|

The Cure

publicat pe 26/07/2011 02:25 în Profil muzical de Leonardo

19 melodii

The Cure este o formatie care a luat fiinta in 1976 in orasul Crawley din West Sussex (Anglia). Formatia a avut de-a lungul anilor mai multi membri, dar singurul membru constant a ramas Robert Smith, liderul vocal si principalul compozitor al The Cure. Smith (chitara) este si unul din membri fondatori, alaturi de Porl Thompson (chitara solo), Michael Dempsey (chitara bass) si Lawrence Andrew "Lol" Tolhurst (tobe). In 1976, Smith si Dempsey au format trupa The Obelisk (impreuna cu Marc Ceccagno si Alan Hill), apoi Malice (impreuna cu Marc Ceccagno si Laurence Tolhurst) si stilul muzical pe care il abordau era punk rock, interpretand cover-uri dupa David Bowie si Jimi Hendrix. In 1977, Ceccagno a parasit Malice pentru a forma o trupa noua de jazz-rock, iar la scurt timp dupa plecarea lui trupa a fost intitulata Easy Cure si Porl Thompson (chitara solo) i-a luat locul lui Ceccagno. Atat Malice, cat si noua trupa Easy Cure au cautat fara succes vocalisti, pentru ca, in final, Robert Smith sa isi asume acest rol in 1977.

(citeşte)

genuri: Rock alternativ
|

Radio Grafii AD 1962 - Ediţia 16

publicat pe 25/07/2011 02:10 în Radio Grafii cu Alexandru Gheorghiaş de Alexandru Gheorghiaş

Iulie 1962. Londra este învăluită în smog. Desigur, suntem într-o perioadă în care mişcările ecologiste erau departe de virulenţa din prezent. Şi prea puţini erau cei care-şi imaginau că "verdele" va fi unul din pilonii datorită căruia Capitala Regatului Unit va organiza Jocurile Olimpice, jumătate de secol mai târziu. La fel de puţini erau cei care auziseră de Beatles, grupul din Liverpool care se pregătea să iasă la rampă în anul următor. Tot la Londra, şi tot în urmă cu 49 de ani, The Rolling Stones îşi făceau debutul, cântând la Clubul Marquee de pe Oxford Street, în deschiderea concertului lui Long John Baldry.

Şi tot atunci, premierul Harold MacMillan tăia adânc în cabinetul său. Nu mai puţin de o treime din membrii Guvernului britanic. Cinci reprezentanţi ai Partidului Conservator şi alţi doi ai Partidului Naţional Liberal erau debarcaţi din Executiv. "Noaptea cuţitelor lungi" a însemnat şi sfârşitul naţional-liberalilor, ca forţă politică în istoria Marii Britanii.

Radio Grafiile se concentrează însă pe mult mai paşnicul top din Statele Unite, care trăia liniştit, în perioada de dinaintea invaziei britanice. Americanii aveau timp ca să deguste şi din deliciile La dolce vita, în condiţiile în care Emilio Pericoli venea cu un şlagăr care câştigase Festivalul de la San Remo, cu un an înainte. E drept, într-o altă interpretare. La final, am gândit o trilogie a grupurilor feminine din acea perioadă a începutului de ani '60, însă până la urmă mi-am zis să împac ambele rubrici şi am renunţat la The Shirelles, pentru a realiza o comparaţie a one hit wonder-ului "Angel Baby", apărut în 1960 şi reluat de John Lennon, după despărţirea de Beatles.

(citeşte)

genuri: Oldies but goldies
|

Remember 1993

publicat pe 23/07/2011 01:09 în Remember the 90s de Leonardo

270 melodii

Anul 1993 aduce cu sine primele hituri ale muzicii eurodance; se va impune repede in cluburile dance, pe trena ei venind subtil in scena si toata pleiada de genuri dance inrudite: euroenergy, eurotrance, eurohouse, europop, bubblegum dance, techno si happy hardcore. Cei ce vor deschide drumul vor fi, fara indoiala, Haddaway si Captain Hollywood (fost membru al trupei Twenty 4 Seven). Totusi, apogeul eurodance-ului avea sa vina de abia in urmatorii doi ani. Pana atunci, artistii populari se reinventau dupa debutul de la inceputul anilor '90, iar altii incercau sa isi gaseasca un stil nou. Noul album al trupei Depeche Mode, Songs of Faith and Devotion, era asteptat cu sufletul la gura, dupa succesul pe care cei patru il avusesera cu Violator in 1990. Dave Gahan incepuse sa fie interesat de noul trend muzical, grunge-ul promovat de Nirvana, lucru care a adus influente noi in linia melodica a pieselor de pe noul album.

(citeşte)

genuri: Various
|