Muzică din seria The Saint (1962-1997)
publicat: ascultă melodiile! »
07/12/2010 00:10 | actualizat: 30/08/2020 22:07 |
Multa vreme am fost contrariat de ce James Bond este mai cunoscut decat The Saint. Nu am vazut niciodata serialul Sfantul (difuzat in anii '60 si pe micile ecrane din Romania) insa am auzit de el in anii '80 cind am vazut pe ecrane un film din seria The Saint (nu mai tin minte exact cine il interpreta). Indubitabil, secventa in care haloul de sfant apare deasupra lui Simon Templar a devenit la fel de cunoscuta ca si secventa in care James Bond apare in dreptul tevii de pistol. In multe privinte Sfantul a fost subestimat, desi personajul este cu mult mai vechi decat Bond-ul lui Ian Fleming si cu mult mai sofisticat. Daca ar fi sa judecam la rece, privind in urma, personajul James Bond a imprumutat multe din trasaturile Sfantului, dar i-a folosit abilitatile in domeniul contra-spionajului. Paradoxal, cat de ironica este uneori viata!, Roger Moore a excelat in ambele roluri, el definind atat stilul Sfantului (odata cu seria moderna de televiziune dintre 1962-1969) si tot el aducand perfectiunea in rafinamentul si stilul cassanovian al lui James Bond (intre 1973-1985).
Acum, ca am ajuns in acest punct, sa facem putina lumina asupra personajului The Saint. Creatorul sau, Leslie Charteris (pe numele adevarat Leslie Charles Bowyer-Yin), s-a nascut in 1907, in Singapore, dintr-un tata chinez si o mama englezoaica. A fost pasionat inca de mic de scris si chiar isi facuse o revista personala de povestiri si benzi desenate. In timp ce studia in Cambridge a scris o carte si a continuat sa scrie thrillere, in special pentru a-si asigura independenta financiara. Firea sa independenta si neconventionala l-a determinat sa incerce mai multe meserii de-a lungul anilor. A lucrat, pe rind, pe un cargobot, a fost barman, cautator de aur, miner, culegator pe o plantatie de arbori de cauciuc, sofer si a facut turul Angliei in diverse spectacole. In 1926 si-a schimbat numele in Charteris, iar in 1928 scrie prima carte in care apare personajul Simon Templar, care a devenit imediat un succes. Initial, Simon Templar era un aventurier-spargator, care se invartea in cercuri suspecte si avea mereu probleme cu politia. Cu toate acestea, el va forma de mai multe ori aliante cu inspectorul Teal, unul din inamicii sai. In urmatorii 30 de ani, Charteris va scrie aproape 100 de povestiri si nuvele cu Simon Templar. De remarcat ca numele de Sfantul (in limba engleza abreviat ST.) vine de la initialele numelui (S)imon (T)emplar.
Incepand cu 1938 se vor turna mai multe filme in care apare personajul Simon Templar, cateva din ele avandu-l ca interpret pe actorul britanic George Sanders (5 aparitii intre 1939-1941), dar putine dintre ele avand la baza povestirile lui Charteris. Tot in anii '40 Charteris va scrie si cateva piese de radio si va contribui si la cateva benzi desenate ce il au ca personaj principal pe Templar. Cu timpul, Sfantul devine un fel de Robin Hood modern, apoi un detectiv domestic, totusi diferit de Sherlock Holmes, Maigret sau Poirot, mai ales datorita stilului sau de viata pe picior mare, fara ca nimeni sa poata preciza insa sursa veniturilor sale.
Insa faima lui Charteris va depasi granitele literaturii odata cu debutul seriei televizate The Saint, ce il avea ca actor principal pe actorul britanic Roger Moore, care la acea data implinea 35 de ani. In 1961, Charteris cedase drepturile de productie cineastului Roger Sidney Baker, un producator britanic de succes. Trebuie remarcat ca data difuzarii primului episod, 4 octombrie 1962, venea in ajunul lansarii primului film din seria Bond, Dr. No (5 octombrie 1962). Producatorii, sau poate chiar Moore insusi, nu au pierdut ocazia sa se "dueleze" cu Bond inca din episodul al doilea, cind unul din personaje il confunda pe Templar cu Bond. In replica, acesta se recomanda sugubat "Simon, Simon Templar". Moore va primi doua oferte de a juca in filmele Bond in timpul serialului tv, dar acesta va refuza de fiecare data, fiind sub contract pentru show-ul The Saint. Ulterior, el se va atasa de acest personaj, incercand sa cumpere drepturile de productie, reusind in cativa ani sa devina co-proprietar cu Robert S. Baker. In primele serii, filmul avea o tenta mistery, Templar fiind implicat, incidental sau in mod voit, in rezolvarea unor cazuri de crima sau furt, in colaborare cu diverse personaje sau chiar cu politia. Apoi, filmul va capata o tenta de spionaj, chiar fantasy. Intr-un fel sau altul, putem spune ca The Saint era un fel de replica britanica a curentului cinematografic italian giallo. Totusi, desi initial personajul lui Moore era britanic, el va adopta pe parcursul serialului un stil cosmopolit, mai ales datorita aventurilor sale in diverse tari europene. Filmul este interesant si din perspectiva faptului ca descrie, sub pretextul scenariului de film, cateva din realitatile cotidiene ale anilor '60, din tari ca Italia, Elvetia, SUA sau America Latina. Primele 4 sezoane au fost filmate in alb-negru, iar cateva dintre primele episoade imprumuta in unele scene stilul cartoon, modul in care sunt asezate personajele in scena, imbracamintea lor sau chiar unghiurile de filmare, ducandu-ne cu gandul la scenele statice ale benzilor desenate, un efect interesant care justifica in parte succesul lui. De prisos sa mai spunem ca Moore desavarseste personajul, desi anterior nu fusese foarte apreciat de critici ca actor. Multi considera ca rolul lui Templar a fost scoala care l-a pregatit pe Moore pentru rolul mult mai celebrului Bond.
Serialul va continua pina in 1969, ajungand unul din cele mai longevive seriale britanice. Dar Moore devenise din ce in ce mai neinteresat de el. Dupa 1969 Moore nu va mai interpreta niciodata rolul lui Templar, iar continuarile rare ale serialului vor trece neobservate publicului, exceptie facind probabil doar interpretarea lui Ian Ogilvy din sezonul 1978-1979 (Return of The Saint). In 1989 va mai aparea o mini-serie tv Mystery Wheel of Adventure, in rolul principal fiind Simon Dutton, iar in 1997, apare filmul de lung-metraj The Saint, dar care nu avea legatura cu povestirile lui Charteris, desi folosea numele personajului, Simon Templar. In acest film rolul era interpretat de Val Kilmer, si, cu toate ca filmul a fost un esec din punct de vedere al criticilor, a fost un succes din punct de vedere al incasarilor.
Sfantul a esuat in cursa pentru celebritate cu Bond, pornind probabil cu handicapul unui serial de televiziune si nu al unei serii de lung-metraje si fiind, probabil cu o abilitate bine calculata, surclasat prin atragerea lui Roger Moore in tabara lui Bond. Poate ca fiul lui Moore, Geoffrey Moore, va gestiona cum se cuvine drepturile de productie ale seriei si, intr-o buna zi, vom auzi din nou intro-ul binecunoscut al temei The Saint.
Am ales pentru lista de melodii temele din seria tv originala (1962-1969), cele din 1978-1979 si 1989 si din filmul The Saint din 1997, a carui coloana sonora este compusa integral de Graeme Revell. Temele seriei tv dintre anii 1962-1969 au fost putin diferite, o data la trecerea in filmare color (sezonul 5), si a doua oara in sezonul final (1968-1969), pastrand in mare parte ritmurile temei compusa de Edwin Astley in 1962.
Liste de melodii (1):
Vezi şi paginile:
Etichete:
Index
Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.
Întrebări
Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.