Christmas songs (Cântece de Crăciun) (vol. 3)

publicat: 17/12/2011 23:39 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Editia din acest an a cutiutei cu cantece de Craciun aduce mai multe versiuni moderne ale unora dintre cele mai populare cantece traditionale in limba engleza. Printre cele mai vechi cantece asociate cu sarbatorile de iarna din lista de melodii se numara Deck the halls (sec. XVI), The First Noel (sec. XVIII), Joy to the world (sec. XVIII), The Twelve Days of Christmas (sec. XVIII), Oh Christmas Tree (sec. XIX), Jingle Bells (sec. XIX). Alaturi de ele veti regasi insa si melodii moderne ca Frosty the Snowman (1950), Twinkle twinkle little me (1965), There's no place like home for Christmas (1954).

Cea mai cunoscuta melodie moderna din lista este probabil Wonderful dream cu subtitlul Holidays are coming care, desi a fost compusa acum 10 ani, a fost atat de popularizata in reclamele Coca-Cola incat prin diseminare a devenit in mintea consumatorilor tema muzicala a Craciunului, si nu doar un simplu cantec comercial. Melodia a fost lansata in 2001 pe maxi-single-ul cu acelasi titlu al cantaretei americane Melanie Thornton, fosta membra a trupei eurodance La Bouche (1992-2000) si a fost compusa de un grup destul de larg de compozitori/contribuitori (Ben Naftali, Jon Nettlesby, Julien Nairolf, Melanie Thornton, Mitchell Lennox, Rich Airis, Scott Temper, Terry Coffey). Single-ul preceda albumul Ready To Fly ce avea sa apara la sfasitul anului 2001, insa, din nefericire, Melanie avea sa moara la doua zile dupa lansarea acestui single intr-un accident de avion (24 noiembrie 2001). Melodia urma sa fie folosita in acelasi an ca tema muzicala a unei campanii publicitare Coca-Cola de sarbatori in Germania si, in ciuda tragicului accident, campania a fost lansata asa cum fusese planuita, cu melodia Wonderful dream ca fundal sonor.

Christmas time again, melodia trupei rock Extreme, a aparut prima data in 1992 pe compilatia cu tematica de Craciun a campaniei umanitare de sprijinire a organizatiei Special Olympics, cea mai mare organizatie sportiva ce asigura desfasurarea competitiilor sportive ale copiilor si adultilor cu dizabilitati. Special Olympics a pus bazele Jocurilor Olimpice Speciale (fara nici o legatura cu Jocurile Paralimpice) ce se desfasoara inca din 1968 fara intrerupere, in acelasi sistem vara/iarna ca si Jocurile Olimpice. Pe aceeasi compilatie mai apar si alte cantece in interpretarea unor artisti internationali cunoscuti ca Sinead O'Connor, Tom Petty, Paul Young, Jon Bon Jovi, Michael Bolton sau Aretha Franklin.

Christmas Eve in Sarajevo este un potpuriu instrumental ce contine melodiile God Rest Ye Merry Gentlemen si Carol of the Bells. Potpuriul a aparut pe albumul Dead Winter Dead (1995) al formatiei americane de heavy-metal Savatage, cu titlul Christmas Eve (Sarajevo 12/24). Un an mai tarziu a fost lansat in varianta Trans-Siberian Orchestra, un proiect al membrilor Savatage, pe albumul de debut Christmas Eve and Other Stories. Titlul melodiei face aluzie, asa cum sustine compozitorul Paul O'Neill (component al Trans-Siberian Orchestra), la povestea unui violoncelist singuratic ce interpreta colinde de Craciun pe strazile orasului Sarajevo, distrus in timpul razboiul bosniac (1922-1996) pentru obtinerea independentei Bosniei si Herzegovinei, un teritoriu ce facea parte la acea vreme din Republica Federala Socialista a Yugoslaviei. Violoncelistul se intorsese in orasul natal doar ca sa il gaseasca in ruine, dupa ce multi ani concertase de-a lungul si de-a latul Europei, devenind un muzician apreciat. Muzicianul la care face referire O'Neill este Vedran Smailović, un violoncelist nascut in Sarajevo in 1956, care a cantat intr-adevar la funeraliile conationalilor lui in timpul asediului orasului Sarajevo, insa povestea sa romantata din nuvela Violoncelistul din Sarajevo scrisa de canadianul Steven Galloway, care sustine ca Smajlović obisnuia sa cante zilnic pe locul in care fusesera ucisi 22 de oameni pe data 26 mai 1992, este o pura fictiune.

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Referinţe:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Christmas songs (vol.3)
Descriere: melodii de Crăciun
Gen muzical: Various
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:10:59
Bit rate: 64kbps
Creată la: 10/12/2010
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: