Best of Soul (vol. 1)

publicat: 03/04/2020 18:06 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Astazi a trecut in nefiinta cantaretul american Bill Withers, un faimos interpret de muzica soul in anii '70 ai secolului trecut. Si pentru ca aveam in pregatire o cutiuta cu muzica soul ce il includea in lista de melodii si pe Bill Withers, am decis sa o finalizez in aceasta seara, ca un omagiu adus acestuia.

Muzica soul (soul - suflet in limba engleza) este un gen muzical ce combina muzica gospel cu muzica jazz si muzica rhythm & blues ce a aparut in comunitatile afro-americane in anii '50-'60. Muzica soul era caracterizata de ritmuri melodioase, deseori insotite de batai din palme si nu in ultimul rand de improvizatii vocale si instrumentale, fiecare dintre aceste elemente tragandu-si seva din rhythm & blues, gospel si jazz, pe care le-am mentionat anterior.

Casa de discuri cu cel mai mare succes comercial, ai caror artisti au devenit reprezentativi pentru muzica soul, a fost Motown, care in anii '60 a inregistrat peste 75 de melodii in top 10 al Billboard Hot 100. E important de remarcat ca Motown a fost nu numai promotoarea propriului stil muzical soul numit The Motown Sound dar prin activitatea ei, care a asigurat popularitatea artistilor pe care ii promova, a jucat un rol important in integrarea rasiala a afro-americanilor in societatea americana a deceniului al saptelea al secolului trecut.

Popularitatea celorlalte doua genuri muzicale din anii '70 - disco si funk - au dus de multe ori la aparitia unor melodii care pot fi incadrate deseori cu dificultate numai la genul de muzica soul, multe dintre ele fiind o combinatie de toate trei. Insa ceea ce e specific muzicii soul sunt in mare parte temele abordate: apropierea intima, dorul de cel iubit, tristetea despartirii sau entuziasmul indragostirii, intr-un cuvant tot ce tine de emotie.

In functie de orasele in care isi aveau resedinta casele de discuri ce promovau artisti de muzica soul, s-au dezvoltat mai multe subgenuri specifice acestor zone urbane: Detroit soul (Motown Records), New York City soul (Atlantic Records), New Orleans soul (mai multe case de discuri), Memphis soul (Stax Records), Chicago soul (mai multe case de discuri), Philadelphia soul (Philadelphia International Records).

Desi au existat mai multi pretendenti la titlul de regele muzicii soul, in prezent James Brown este considerat fara tagada posesorul legitim al acestui titlu onorific. Ceilalti doi cantareti care au fost numiti pe rand regii muzicii soul au fost Otis Redding si Sam Cooke. Probabil pentru ca James Brown le-a supravietuit amandorura, care au avut morti timpurii, a contribuit la pastrarea acestui titlu in final.

Muzica soul a fost intotdeauna asociata cu cantaretii americani de culoare datorita vocii lor intense, puternice, denumita pentru acest motiv soulful voice, insa de-a lungul timpului unii cantareti albi au fost tichetati ca avand voce soul, iar muzica cantata de ei a fost numita blue-eyed soul sau white soul, un termen ce a fost inventat special pentru duetul The Righteous Brothers si aplicat ulterior tuturor cantaretilor de culoare alba. Printre artistii inclusi in acest set se numara Tom Jones, Rod Stewart, Mick Hucknall, Phil Collins sau George Michael.

In 1967 Arthur Conley a lansat melodia Sweet Soul Music, un hit ce a a juns pana pe locul 2 in topul Billboard Hot 100. Melodia a fost compusa de Conley si Otis Redding si era bazata pe ritmul melodiei Yeah Man ce a aparut postum pe albumul Shake al lui Sam Cooke. Cei care ii reprezentau interesele lui Cooke de la acea vreme i-au dat in judecata pe Conley si Redding si au castigat, obtinand in schimb adaugarea pe lista autorilor si a lui Sam Cooke. Melodia are mai multe referinte la alte melodii soul, dar e de remarcat ca afirma in versurile ei ca James Brown is the king of them all, iar la final Conley spune Otis Redding got the feeling. Tinand cont ca si Cooke a fost adaugat in aceasta poveste, putem spune ca acest cantec ii aduce laolalta pe cei trei mari artisti ai muzicii soul: Brown, Redding, Cooke. Termenul de sweet soul music a prins la public, astfel ca a ramas apoi asociat cu muzica soul.

Arthur Conley - Sweet Soul Music (1967)

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Vezi şi paginile:

Referinţe:

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Best of Soul (vol.1)
Descriere: muzica soul
Gen muzical: Soul
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:08:53
Bit rate: 64kbps
Creată la: 18/08/2012
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: