Arhivă anuală

Alege alt an:

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 |

198 înregistrări

Radio Grafii AD 1968 - Ediţia 15

publicat pe 13/07/2011 23:01 în Radio Grafii cu Alexandru Gheorghiaş de Alexandru Gheorghiaş

Începutul lui iulie 1968. Topul din State, într-o perioadă tulburare, dominată de Războiul din Vietnam și de mișcările de protest împotriva discriminărilor rasiale, așa cum a fost revolta condusă de Fred Ahmed Evans împotriva polițiștilor albi din Cleveland, Ohio. La polul opus, lumea navigației îl sărbătorea pe Alec Rose, britanicul pe atunci în vârstă de 59 de ani, fost proprietar de livadă și comerciant de fructe, autor al înconjurului lumii în solitar. La doar o zi după sosirea sa în rada portului Portsmouth, regina Elisabeta a II-a îl înnobila pe temerarul iachtman. Și tot în iulie 1968, Papa Paul al VI-lea publica bula „Humanae Vitae”, în care erau condamnate mijloacele contraceptive. Mulți dintre supușii catolici ai Suveranului Pontif au protestat împotriva mesajului papal.

(citeşte)

genuri: Oldies but goldies
|

Nirvana - Nevermind (1991)

publicat pe 10/07/2011 18:21 în Albume de Leonardo

13 melodii

Probabil ca pot fi numarate de degetele unei maini albumele ultimilor 20 de ani ce pot fi etichetate drept revolutionare, atat din punct de vedere muzical cat mai ales din punct de vedere social. Albumul Nevermind al formatiei Nirvana este insa unul dintre acestea. Daca unii ar spune ca albumul nu a schimbat lumea in care traim in nici un fel, cu siguranta insa ca foarte multi ar spune ca le-a schimbat viata in multe sensuri. Istoric vorbind, Nevermind nu a fost primul album de muzica rock alternativa si nici Nirvana prima trupa de grunge. Ceea ce a facut Kurt Cobain pentru muzica rock alternativa, prin melodiile de pe Nevermind, a fost sa dea ii o forma muzicala prin care dimensiunea sociala a mesajului ei sa ajunga la public nealterata, reusind in acelasi timp, prin geniul sau, sa arate ca imaginea grunge (in romaneste: murdarie) - creionata de criticii muzicali - era o oglindire hidoasa reala a societatii, vazuta prin ochii oamenilor dezamagiti de sperantele neimplinite ale inceputurilor deceniului zece al secolului XX, dupa caderea Cortinei de Fier, si in acelasi timp angoasati de viitorul sumbru si nesigur care se intrezarea dupa declansarea Razboiului din Golf.

(citeşte)

genuri: Rock alternativ
|

Antologie muzică românească 2001-2002

publicat pe 06/07/2011 00:47 în Muzică românească de Leonardo

162 melodii

Mileniul III debuteaza in muzica romaneasca cu destramarea trupei Andre. In vara anului 2001 Andreea Balan, cea care a ramas in trupa, va canta alaturi de Alina Sorescu sub numele Andre. O vreme au existat zvonuri ca Andreea Antonescu se va intoarce in trupa, dar acest lucru nu s-a mai intamplat. In 2002 Andreea Balan isi lanseaza primul album solo, intitulat Te joci cu mine, cu numele de scena Andreea B.

Tot in 2001, Andreea Banica paraseste trupa Exotic, careia i se alaturase in 1998, si alaturi de Cristina Rus incepe proiectul "Blondy". Cristina Rus se despartise si ea in acelasi an de trupa Sing Sing B.B. din care facuse parte intre 1999-2001.

Festivalul "Cerbul de Aur" din 2001 aduce consacrarea trupei Proconsul, care devine prima trupa romaneasca ce castiga Cerbul de Aur (2001) si al treilea artist roman care castiga trofeul dupa Luminita Dobrescu (1969) si Monica Anghel (1996). Premiile pentru cea mai buna interpretare (solisti) si de popularitate la sectiunea pop sunt castigate de Luminita Anghel, in timp ce Valahia castiga premiile pentru cea mai buna interpretare (trupe) si de popularitate la sectiunea dance.

(citeşte)

genuri: Românească
|

Radio Grafii AD 1976 - Ediţia 14

publicat pe 04/07/2011 23:12 în Radio Grafii cu Alexandru Gheorghiaş de Alexandru Gheorghiaş

Anii ′70 au fost plini de filiere. Debutul l-a făcut Filiera franceză, filmul din 1971, cu Gene Hackman în rol principal. A continuat cu Filiera Andrea True. Promiteam în emisiune că voi reveni in extenso asupra poveștii hit-ului „More More More”. Anterior acestei piese, din urmă cu 35 de ani, Andrea True era cunoscută doar publicului consumator de producții pentru adulți. Prin toamna lui 1975, aflată în Jamaica, acolo unde fusese chemată ca să filmeze un clip pentru o reclamă TV, vedeta porno a dat dovadă de ingeniozitate. Cum națiunea din Caraibe era zguduită de o lovitură de stat (eșuată) împotriva premierului Michael Manley, autoritățile au interzis ieșirea din țară a sumelor de bani. Andrea l-a chemat atunci pe compozitorul și producătorul Gregg Diamond. A utilizat banii respectivi la fața locului, pentru înregistrarea "More More More". Inițial, a fost promovată de Buddha Records doar în discoteci, la începutul lui 1976. Atunci când popularitatea a devenit uriașă, conducerea casei de discuri a fost convinsă să lanseze piesa pe single. A ajuns până pe locul patru în State și până pe cinci în Marea Britanie.

La categoria minimal, trebuie remarcat proiectul Silver Convention (uneori greșit intitulat Silver Connection - filierele, bată-le vina!), un grup de studio înființat la Munchen de producătorii Sylvester Levay, maghiar născut în Iugoslavia, și Michael Kunze, originar din Praga. După "Fly Robin Fly", din anul anterior, cei doi veneau cu încă o piesă în care figurau doar șase cuvinte. După „Fly, Robin, Up, To, The și Sky”, acum „Get, Up, And, Boogie, That's și Right”. Probabil că în discoteci nu era recomandat să auzi prea multe cuvinte.

Tot în această ediție a Radio Grafiilor am dorit să revin asupra începuturilor unei mari trupe. The Kinks au fost pe punctul de a rata totul, după ce primele două singles nu au intrat în topul britanic. Din fericire, a treia oară ulciorul a mers la apă cu noroc...

(citeşte)

genuri: Oldies but goldies
|

Samsung - Galaxy S II (iunie 2011)

publicat pe 02/07/2011 14:31 în Muzică din reclame de Leonardo

Melodia din ultima reclama Samsung este o versiune apropiata de cea interpretata de Madness. Originalul melodiei dateaza din 1971 si era interpretat de Labi Siffre, un cantaret britanic de folk si jazz.

Madness - It must be love

Iata si reclama:

Pentru mai multe melodii din reclame tv vă recomand postul Muzică din reclame.

(citeşte)

genuri: Various
|