Arhivă anuală

Alege alt an:

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 |

198 înregistrări

Radio Grafii AD 1966 - Ediţia 24

publicat pe 24/09/2011 12:47 în Radio Grafii cu Alexandru Gheorghiaş de Alexandru Gheorghiaş

Uneori, e bine ca autobuzul să întârzie. Nu de alta, însă ai timp să te reculegi şi să completezi notiţele unui proiect care va revoluţiona lumea. Era în septembrie 1966, într-o staţie de autobuz. În timp ce aştepta transportul în comun, Ralph Baer, inventator la Sanders Associates, mâzgăleşte patru pagini. Un document istoric, după cum se va dovedi, deoarece acolo erau trecute principiile de bază pentru crearea unui joc video care să fie rulat la televizor. Era începutul unei industrii de zeci de miliarde de dolari.

Domnul cu pricina este născut în 1922 şi e cunoscut în prezent cu apelativul „Părintele jocurilor video”. Avea 11 ani când a fost exmatriculat din şcoala evreiască pe care o urma în Germania, pe motive etnice, desigur. Cu doar două luni înaintea „Nopţii de cristal”, s-a refugiat împreună cu familia în State, unde s-a specializat în electronică. A ieşit la pensie în 1987. Anul trecut, a fost inclus în Hall of Fame-ul inventatorilor americani.

Ce se întâmpla prin muzică, acum 45 de ani? Aş remarca bijuteria intitulată „Bus Stop”. Fără nicio referinţă la cele povestite mai sus :). Aşa cum The Hollies nu intenţionaseră nici ei să facă referire la filmul apărut cu zece ani mai devreme, cu Marilyn Monroe în rol principal. Era compusă de viitorul component 10cc Graham Gouldman, acelaşi care realizase hit-urile „For Your Love” şi „No Milk Today” pentru Yardbirds, respectiv Herman’s Hermits. Într-un interviu oferit zece ani mai târziu, Graham povesteşte cum ideea i-a venit pe când se întorcea cu autobuzul acasă, de la serviciu. Versurile de la început au fost scrise de tatăl său, dramaturgul Hyme Gouldman. Graham a continuat şi a compus restul, în dormitor. Excepţie a făcut partea mediană, pe care a finalizat-o în autobuzul (acelaşi) care-l ducea la job, a doua zi. Nu-mi rămâne decât să vă doresc o călătorie plăcută, cu Radio Grafiile din septembrie 1966!

(citeşte)

genuri: Oldies but goldies
|

Best of Rock Ballads (vol. 3-4)

publicat pe 22/09/2011 22:06 în Best of de Leonardo

44 melodii

Baladele rock sunt asociate deseori cu power-ballad-urile rock ale formatiilor de la sfarsitul anilor '80 si inceputul anilor '90. Cu toate acestea, istoria baladelor rock incepe cu anii '70, cand formatiile rock au incercat sa gaseasca o formula de a transmite mesaje cu o semnificatie mai profunda catre auditoriu. Cele mai timpurii balade rock isi au originea, in mod paradoxal, in compozitiile pline de emotie ale artistilor de muzica soul, in special Ray Charles. Anii '70 au fost dominati pe de o parte de balade rock in stil folk-rock - transformat cu timpul in soft rock, un stil muzical ce punea mai mult accent pe muzicalitate - si pe de alta parte de balade in stil hard rock - un rock agresiv care, in opozitie cu soft-rock-ul, punea accent pe chitara electrica si pe instrumentatiile complexe.

(citeşte)

genuri: Rock
|

Maggie Reilly - Echoes (1992)

publicat pe 20/09/2011 23:11 în Albume de Leonardo

13 melodii

Iata unul dintre albumele personale favorite si unul dintre cele mai bune albume ale anilor '90. Poate ca multor altor ascultatori acest album le aduce aminte de momente placute sau de persoane dragi. Mie, personal, imi aduce aminte de ultimele zile de liceu, cand toti stateam in jurul unui casetofon si ascultam melodiile acestui album care povesteau despre dragoste, gelozie, tradare, dar mai ales despartire, despartirea de colegii cu care impartisem patru ani din viata, zi de zi, la scoala.

Echoes este, oficial, albumul de debut in cariera solo al cantaretei de origine scotiana, desi, dupa o cariera plina de succes alaturi de Mike Oldfield, Maggie Reilly debutase solo in 1984. Single-ul de la acea data avea pe fata A coverul As tears go by, interpretata in original de Marianne Faithfull in 1964, o piesa compusa de Jagger, Richards si Oldham. Ascultand piesa de atunci, pe care am inclus-o ca bonus in lista de melodii, avem o prefata la stilul personal solo specific al lui Maggie Reilly, una din acele voci deosebite pe care oricine, la orice ora din zi si din noapte, ar putea-o identifica fara greseala.

(citeşte)

genuri: Pop
|

Radio Grafii AD 1981 - Ediţia 23

publicat pe 20/09/2011 20:41 în Radio Grafii cu Alexandru Gheorghiaş de Alexandru Gheorghiaş

August 1981 este reperul temporal de care am ancorat actuala ediţie a Radio Grafiilor. O lună nici mai rea, nici mai bună decât altele. Se încheia cu un atentat terorist cu bombă, revendicat de mujahedini şi produs în birourile primului ministru iranian Mohammad Javar Bahonar. Efect maxim: acesta a murit, odată cu preşedintele Mohammad Ali Raja'i. Ambii fuseseră aleşi în funcţie de mai puţin de o lună. Ulterior acestui dublu asasinat, peste 2.000 de membri şi simpatizanţi ai mujahedinilor au fost arestaţi şi executaţi.

Desigur, 1981 este anul apariţiei MTV. Premonitoriu era mesajul lansat cu doi ani mai devreme de Buggles. Acel Video Killed the Radio Star. În aceeaşi ordine de idei, dar în sens invers, ministrul francez al comunicaţiilor anunţa în luna august încheierea perioadei de monopol al statului asupra radioului. În decurs de numai două luni, în peisajul herţian din Hexagon îşi făceau apariţia 400 de staţii aflate în proprietate privată.

Dată importantă în istoria tenisului mondial: pe 8 august se năştea Roger Federer, actualul deţinător al recordului de titluri de mare şlem câştigate în carieră (16). Tot la acea dată, Andrea Jaeger, tânăra americană în vârstă de doar 16 ani, o învingea pe Virginia Ruzici în finala Campionatului Statelor Unite pe zgură, turneu desfăşurat la Indianapolis.

Era să uit un moment crucial în istoria Omenirii. S-a produs la începutul lui august 1981. Frederick Mellinger, proprietarul unei companii producătoare de lenjerie cu sediul în Hollywood, California, inventa chilotul tanga. Ce s-ar fi făcut sutele de milioane de domnişoare fără acest accesoriu? Cum le-ar mai fi privit posteriorul domnii trecuţi de-o vârstă? Şi cât de urât ar fi continuat să arate linia chilotului, prin pantalon? Eh, bine că s-a găsit rezolvarea... Audiţie cu bine!

(citeşte)

genuri: Oldies but goldies
|

Love hurts

publicat pe 19/09/2011 23:13 în Istoria unei melodii de Leonardo

20 melodii

Love hurts este un cantec compus in 1960 de cantautorul de muzica country Boudleaux Bryant. Prima inregistrare le apartine celor de la The Everly Brothers, care mai interpretasera si alte hituri compuse de Bryant si sotia sa Felice, printre care Bye bye love (1957), Wake Up, Little Susie (1957) si All I have to do is dream (1958). Totusi, prima interpretare care a tranformat cantecul intr-un hit a fost cea a lui Roy Orbison din 1961. In 1973, Love hurts apare si pe albumul postum Grievous angel al lui Gram Parsons, fost membru al trupei The Byrds, iar dupa disparitia acestuia in 1973, Emmylou Harris, o cantareata cu care Parson colaborase pe acest ultim album la inregistrarea lui, va face din Love hurts o semnatura muzicala personala in repertoriul ei. Cea mai de succes versiune a cantecului, pina la cea a trupei Nazareth, ii apartine lui Jim Capaldi, care a ajuns pina pe locul 4 in UK Singles Chart in 1975.

(citeşte)

genuri: Various
|