Antologie muzică românească 2003 (vol. 1-4)
publicat: ascultă melodiile! »
25/03/2011 22:45 | actualizat: 30/08/2020 22:07 |In timp ce faceam documentarea pentru acest post m-am decis sa revin asupra titlului Top muzica romaneasca si sa il numesc Antologie muzica romanesca. Motivul care m-a determinat a fost faptul ca anul 2003 a fost, din punctul meu de vedere, un an deosebit, un an prolific in artisti si creatii muzicale si, mai mult decat atat, anul 2003 a insemnat incheierea unei etape importante din istoria muzicii romanesti, inceputa cu un deceniu inainte. Drumul incepuse in 1993 cand Ioan Gyuri Pascu debuta cu albumul Mixed grill, iar formatia Directia 5 lansa cel de-al doilea album intitulat Seductie.
In timp ce anul 1992 a fost anul de trecere catre noua etapa, un an al dezmortirii in muzica romaneasca, prin Timpuri Noi (cu albumul eponim Timpuri Noi, primul album cu melodii in limba romana ce suna total altfel), Ioan Gyuri Pascu (a avut meritul exceptional de a a fi primul artist roman care reusea sa intre in Top 30 Radio Contact, la acea vreme cel mai important top romanesc de muzica) si Directia 5 (cu albumul de debut La vulturul de mare cu pestele in ghiare ce continea melodii in limba engleza asa cum nu mai cantase nimeni in Romania pana atunci), 1993 a fost anul in care lucrurile s-au asezat, in care artistii au inceput sa inteleaga ce anume trebuie sa faca pentru a avea succes in atat in Romania cat mai ales in afara ei. Desigur, este discutabil daca pina in 2003 nu au existat etape intermediare, cert este ca 1993-2003 a fost o perioada de consolidare a reputatiei artistilor romani si mai ales o perioada in care s-au cernut multe formatii si artisti efemeri, unii artisti au inteles ca rolul lor este mai degraba in spatele scenei ca producatori sau compozitori, iar alti artisti au reusit sa dovedeasca tot ce acumulasera anterior (Directia 5, Loredana, Holograf, Voltaj). In 1993 piata muzicala si genurile muzicale incepusera sa se contureze, dupa 3 ani de buimaceala generala in perioada de dupa Revolutia Romana. Compromisul succesului a insemnat pentru multi artisti utilizarea limbii engleze pentru compozitiile lor, limba romana fiind pe atunci asociata de public cu muzica usoara, o grea mostenire a regimului comunist. Clasarea Didei Dragan cu piesa Nu pleca pe locul 7 (ultimul loc) in preselectia pentru Eurovision (desfasurata in Slovenia) intarea si mai mult aceasta convingere. Privind lucrurile retrospectiv, desigur ca aceasta asociere dintre limba romana si lipsa de competitivitate a muzicii romanesti era nu numai nefericita ci si complet gresita. Schimbarea catre noua etapa era inaugurata, intr-un mod cat se poate de reprezentativ de Gabriel Cotabita cu melodia Voice from above, castigatorul premiului I la sectiunea Slagare la Mamaia, primul cantec in limba engleza care devenea slagar la festival dupa '89. Pentru mine si, probabil, pentru multi alti tineri, aceasta era inceputul unei noi ere. De notat ca in acelasi festival, in acelasi an, un tanar atragea atentia in mod deosebit publicului spectator. Numele lui era Laurentiu Duta iar dansatorii sai din acea seara erau viitori sai colegi din trupa 3 Sud Est, infiintata 5 ani mai tarziu: Viorel Sipos si Mihai Budeanu.
Fara indoiala ca daca am alege artistul anului 2003 acesta nu ar putea fi nimeni altcineva decat trupa Holograf care lansase albumul Pur si simplu, o productie care pur si simplu era si ramane extraordinara prin melodii ca N-am stiut, Fara ea, Dragostea mea, Suflet pereche si N-am iubit pe nimeni asa cum te-am iubit pe tine, melodii romanesti de referinta in ultimul deceniu. Nu pot sa trec cu vederea si debutul formatiei Fara zahar cu albumul Episodu' unu: Amenințarea faitonului, care crease un efect instantaneu de wow.
2003 ramane si ultimul an in care muzica artistilor romani inca mai era inocenta, cu cateva exceptii. Chiar si inocenta artistilor care debutasera cu cativa ani inainte in trupe pline de elan tineresc incepea sa dispara. Delia parasea N&D, Dana Nalbaru incheia prima colaborare cu trupa Hi-Q si pornea pe cont propriu, intr-o cariera solo, ca si Delia, Gaz pe Foc - o trupa cu o vechime de 10 ani - se despartea si iesea de pe scena muzicii cu un ultim album intitulat fatidic Prezent si trecut, trupa Simplu facea trecerea de la un stil breakbeat vesel la un stil r&b pe noul album Zece, Claudiu Mirica devenea noul solist trupei Stigma in timp ce Emanuel Mirea, fostul solist, isi lansa primul album solo, iar formatia Valahia lansa ultimul ei album (Curcubeu, 2003) inainte de a se destrama in 2004.
La festivalul national de la Mamaia din acel an trupa Avantgarde ocupa primul loc la sectiunea creatie cu melodia Alina, in timp ce la un alt festival - de data aceasta international, Eurovision - desfasurat la Riga in Letonia, Nicola ocupa locul 10 cu melodia Don't break my heart.
Cea mai de succes melodie a anului 2003 in Romania a fost Cine cantata de Hara, urmata, desigur, de hitul O-Zone, Dragostea din tei, care s-a impus dupa ce a ajuns in topurile internationale in primavara urmatorului an, devenind primul cantec din Romania care a ajuns pe primele locuri in topurile cele mai importante din lume. O alta melodie care a surprins placut a fost Neschimbat, un one-hit wonder apartinand unui artist necunoscut, Adrian, care a intrat totusi la fel de repede in anonimat dupa cum la fel de repede ajunsese in atentia publicului. Vreau sa remarc insa o melodie care a fost probabil prea putin apreciata. E vorba de melodia Ai inchis marea in ochi a trupei Taxi, o melodie care e cu atat mai notabila cu cat nu e o melodie specifica stilului abordat de Dan Teodorescu.
Enjoy!
Liste de melodii (4):
Vezi şi paginile:
Referinţe:
Etichete:
Index
Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.
Întrebări
Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.